Shopping Cart

Handgemaakt in Nederland

Gemaakt van gerecycled materiaal

Snel en persoonlijk contact

Lichtbron 1800 Kelvin warm wit licht kleur

Hoe kies ik een lichtbron met de juiste felheid, kleur en watt?

Een lichtbron (online) kiezen, dat is zo makkelijk nog niet. Want hoe fel is een lichtbron? Kan ik hem dimmen? Welke kleur licht geeft de lichtbron? Waar je vroeger alleen keek naar hoeveel Watt een lichtbron heeft, praten we nu ook over het aantal Lumen en het aantal Kelvin van een lichtbron. Nog nooit gehoord van deze termen? Heel begrijpelijk en daarom leggen we het je graag uit!

Wat is Watt?

Het aantal watt in een lichtbron zegt iets over hoeveel energie een lichtbron verbruikt. Minder watt is dus minder energie verbruik. Handig om te weten voor je eigen portemonnee! Vroeger bepaalde het aantal watt ook hoe fel een lichtbron is. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Een LED-lichtbron van 3 watt kan net zo fel zijn als een gloeilamp van 60 watt.

Wat is Lumen?

De felheid van een lichtbron wordt bepaald door het aantal lumen die een lichtbron heeft. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lichtbron. Maar hoeveel lumen heb jij nodig voor in lampje op het nachtkastje? Of aan de plafondlamp van de babykamer? Hieronder een handig schema:

Licht hoeveelheidAantal lumenWaarvoor te gebruiken
Weinig lichtMinder dan 200 lumenAls sfeerlampje in de woonkamer, slaapkamer of babykamer
Gemiddeld licht200 – 500 lumenSfeerverlichting die je ook praktisch kunt gebruiken zoals in de hal of in de slaapkamer
Veel licht500 – 800 lumenAls plafondlamp voor een grotere ruimte zoals de keuken of woonkamer die niet als sfeerlamp dient

Bij alle lichtbronnen in onze webshop staat bij de beschrijving onder de product foto’s, het aantal lumen vermeldt. Zo kun jij bepalen of hij geschikt is voor de plek waar je hem wilt gebruiken.

Wat is Kelvin?

Nu je hebt bepaalt hoe fel je de lamp wilt hebben, is het ook goed om te kijken naar de lichtkleur van een lichtbron. Dat wordt aangegeven met het aantal Kelvin. Goed om rekening mee te houden, want heel koel wit licht geeft een andere sfeer dan warm wit licht. Hoe meer Kelvin een lichtbron heeft, hoe koeler het licht is dat hij geeft. Een TL lamp heeft bijvoorbeeld een hoge Kelvin aantal omdat dit erg wit licht geeft. Een sfeerlampje bijvoorbeeld, heeft veel minder Kelvin. Het aantal Kelvin kan heel hoog oplopen voor bijvoorbeeld fabriekslampen, maar in dit artikel belichten we alleen het aantal Kelvin die geschikt is voor in en rondom het huis. Dat is van 1800 – 6500 Kelvin.

1800 – 2500 Kelvin
De meestel lichtbronnen die in deze shop staan, vallen in deze categorie. Het zijn de lichtbronnen met fijn warm licht. Maar er zit duidelijk verschil in de kleur dat hij geeft. De lichtbronnen die je hieronder ziet, laten dit verschil goed zien. Links is een lichtbron met 2200 Kelvin, de lichtbron rechts heeft 1800 Kelvin en geeft daarmee warmer licht af.

2500 – 3000 Kelvin
De lichtbronnen met deze Kelvin aantallen worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld aan het plafond. Het geeft licht waarbij je praktische dingen kunt doen en alles goed kunt bekijken. Bijvoorbeeld in de bijkeuken handig als je wat uit de kast moet pakken maar ook in de keuken zodat je goed het recept in je receptenboek kunt lezen.

Met deze korte handleiding ben je hopelijk wat verder gekomen in je zoektocht naar de juiste lichtbron. Mocht je twijfelen of advies willen? Laat het gerust weten door een appje te sturen (rechtsonder in je scherm klikken op de button) of stuur een mailtje naar info@liefsvanemma.nl

Handgemaakt in Nederland

De meeste van onze producten zijn handgemaakt in Nederland

Gemaakt van gerecycled materiaal

Wij proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycled materiaal, erg duurzaam dus

Snel en persoonlijk contact

Je bent bij ons geen nummer, wij houden van snel en persoonlijk contact

De waardering van liefsvanemma.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 463 reviews.
WhatsApp chat